skip to Main Content

Sammenlign det billigste fibernet i Danmark her!

100% GRATIS

HURTIGT & NEMT

UAFHÆNGIG & UVILDIG

Moneyadvisor.dk hjælper dig med at finde det bedste og billigste Fibernet. Vi har herunder besvaret nogle ofte stillede spørgsmål:

Hvad er fibernet?

Er din familie datakrævende? I så fald er fibernet (fiberbredbånd) med sin ekstremt hurtige forbindelse og store pålidelighed, den perfekte internetforbindelse til jer! 

Moneyadvisor.dk har lavet en oversigt over, hvad der er interessant for dig som forbruger at vide om fibernettet.

Fibernet er fremtidens forbindelse og den bedste teknologi til at levere en lynhurtig internetforbindelse. Forbindelsen leveres gennem optiske fiber, som kaldes lyslederkabel. Fibernet signalet transporteres via lys, hvilket er årsagen til de voldsomt høje hastigheder. Man er gået væk fra kobberkabler, da der går meget lidt signal tabt i lyslederkabler og så er de mere miljøvenlige end traditionelle kobberkabler.

Fibernet benytter sig af en synkron forbindelse, hvilket betyder at du vil få samme upload hastighed, som du har download. Ved traditionelle bredbånd oplever man ofte at forbindelsen er asynkron, hvilket vil sige at din upload er langsommere end din download. Med fibernettets synkrone forbindelse, kan vi ændre måden vi interagerer over nettet.

Herudover er hvert lyslederkabel konstrueret af et stort antal uafhængige kanaler, da lyssignalerne ikke påvirker hinanden. For dig som bruger, betyder det at din forbindelse har langt større kapacitet, og dermed en langt hurtigere forbindelse.

Hvad er så specielt ved fibernet?

Hvis du holder af at streame TV og film, lytte til musik eller spille online spil, uden at skulle bekymre dig om Internettet bryder sammen, så skal du vælge fibernet. Fibernet er den hurtigste forbindelse på markedet indenfor bredbånd, som du som privatperson kan erhverve dig. Fibernettet er typisk 5-10 gange hurtigere end den mest almindelige ADSL bredbåndsforbindelse. Det gør, at surfing på Internettet går markant hurtigere og giver dig mulighed for at streame HD-film uden problemer.

Hvilke udbydere tilbyder fibernet?

På trods af at fibernet har været ude i et stykke tid, så er det stadig begrænset, hvem der kan få fibernet. Dog er der flere og flere udbydere, som begynder at hoppe med på vognen. Desværre er fibernet i øjeblikket lokationsbestemt, det vil sige, at det ikke er muligt for alle i Danmark at få glæde af den lynhurtige forbindelse.

I øjeblikket er det kun følgende virksomheder, der tilbyder fibernet:

Fibernetudbydere
Stofa, Altibox, Waoo, Bolig:net & Hiper

Hvad er forskellen på fibernet og bredbånd?

Der sker desværre ofte en misforståelse hos nogle udbydere, da de kalder fibernet for fiberbredbånd. Der er en stor forskel fra dette til almindeligt bredbånd. Det almindelige bredbånd leveres via telefonstikkets kobberkabler eller kabel-tv/antennestikkets koaksialkabler. Med fibernet leveres signalet via lyslederkabler, hvilket muliggør langt hurtigere forbindelser end traditionelle forbindelser.

Hvis man skal tænke økonomisk, så er det traditionelle signal billigere end fibernet, signalet er dog også langt mere ustabilt og leverer en langsommere forbindelse. Hvis du derfor deler forbindelse med flere, vil du opleve at hastigheden ikke dækker dit behov. For dem, som spiller online, vil bredbåndsforbindelsen have en lavere ping-hastighed og man kan derfor opleve at spille hakker. Hvis man derimod ønsker en mere glidende overgang og højere ping, så bør man overveje at investere i fibernet.

På den lange bane, kan det være en god investering at få fibernet installeret. Forbindelsen er som sagt hurtigere, du får “mere for pengene”, fibernet er fremtidens forbindelse og det er det, som langt  de fleste kommer til at benytte sig af i fremtiden. Du får en lynhurtigt og ultrastabil hastighed, og ingen ustabil forbindelse, heller ikke hvis I er mange tilsluttet forbindelsen samtidigt.

En ulempe ved fibernettet, som du skal sætte dig grundigt ind i, før du investerer i forbindelsen er, at du ikke kan være sikker på, at du har mulighed for at få forbindelsen der, hvor du bor. De førnævnte udbydere har et dækningskort, som viser specifikt, hvor i landet der er mulighed for at gøre brug af den lynhurtige forbindelse. Du kan indtaste din præcise adresse og dermed se, om der er mulighed for at etablere fibernet i din bopæl.

Hvad er fordelen ved fiber?

Der er rigtig mange fordele ved at benytte sig af fibernet. Vi har nævnt hastigheden en del gange, men det er også denne, som er den helt klare fordel ved fibernet. Vi har også kort nævnt at fibernet har en synkron forbindelse på download og upload, hvorfor du sjældent vil opleve ventetid i det daglige forbrug. 

En hurtig og stabil forbindelse medfører en langt bedre internetoplevelse. Du vil være i stand til at streame film og serier i højeste kvalitet og du kan dele forbindelse med mange andre uden at opleve forsinkelser/forstyrrelser på signalet. 

En anden fordel ved fibernet er, at man kan downloade store, tunge filer, som tidligere har taget lang tid, men nu tager langt kortere tid, end hvis man benyttede almindeligt ADSL-bredbånd.

Hvordan fungerer fiberkablerne?

Denne YouTube video fra Corning Incorporated forklarer rigtig fint, hvordan fiberkablerne transporterer data ved hjælp af lys. 

Det første man gør er at grave et rør (fiberpiben) ned, som kan bruges til at skyde fiberen igennem. Disse rør er typisk samlet i en skal, som videoen ovenfor viser rigtig fint.

Facts om fiberkabler
Selve fiberkablerne eller trådene er utroligt holdbare på trods af at de er ultratynde og lavet af glas eller plastik. Faktisk er tråden på kun ca 10-15 mikrometer, hvilket svarer til 0,001 mm.

Hvad kan du bruge fibernet til?

Den øgede hastighed som du får gennem fibernet, vil give dig en langt bedre oplevelse, når du surfer på internettet.

Du kan hente filer, film og musik lynhurtigt
Fibernettet gør det langt hurtigere for di at downloade filer, end med traditionelt bredbånd. F.eks. kan en 100 Mbit forbindelse hente dig en film i HD-kvalitet på mindre end fem minutter og et helt musikalbum på ganske få sekunder.
Hele familie kan være på, samtidigt
Under normale omstændigheder bliver din forbindelse langsommere, desto flere brugere, der er på, samtidigt. Men med fibernet er dette ikke et problem. Du vil kunne streame, downloade og uploade langt hurtigere end tidligere.
Du kan streame film og tv i HD-kvalitet
Hvis du sætter pris på en god film, uden afbrydelser og benytter dig af en af de populære streamingtjenester som Viaplay, Netflix, HBO Nordic etc., så vil du med garanti sætte stor pris på fibernet. Det giver en uovertruffen oplevelse, uden afbrydelser – selv i HD.
Det gør gaming sjovere
Hvis du er en seriøs gamer, eller dine børn bruger meget tid i en online verden, så har du uden tvivl brug for et hurtigt internet. Det giver dig en højere ydeevne, når du spiller online, samt sikrer at du ikke går glip af altafgørende runder i de vigtigste spil.
Du kan foretage videoopkald gennem Skype uden gener
Hold kontakten ved lige med en lynhurtig forbindelse. Når du gerne vil i kontakt med en ven, veninde, kæreste eller familiemedlem, der er ude og rejse, så er det altid sjovere at kunne sætte ansigt på. Her er det ekstremt vigtigt at både du og den du fører en samtale med har en god forbindelse, da du ellers vil opleve, at lyden hakker og billedekvaliteten er dårlig. Videoopkald er enormt datatunge, og desto hurtigere forbindelse desto bedre går opkaldet igennem.

Hvordan fungerer fibernet?

Fibernet et specielt bygget til Internet. De fiberoptiske kabler bliver information sendt gennem lys, og bevæger sig ekstremt hurtigt. Dette er netop årsagen til, at du får lynhurtigt Internet.

Kan jeg få fibernet?

Som videoen beskriver, er fibernet baseret på lyslederkabler, hvilket er en nyere form for signal, som desværre ikke er så udbredt, endnu. Du har derfor de størstem uligheder for at etablere fibernet i landets største byer. 

Før du kan komme på fibernettet, kræver det at du har en hovedledning nær din bolig. I denne, findes der en fordelerboks, hvor det er muligt at etablere en fiberforbindelse. De fleste leverandører graver kablet fra fordelerboksen til dit hjem ned, for et overkommeligt beløb. Det står dig dog frit for, om du selv vil gøre størstedelen af arbejdet selv, og føre kablerne fra vejen og ind til din bolig.

Størstedelen af Hovedstadsområdet, samt en stor del af Nordsjælland har muligheden for at komme på fibernettet. I området omkring Odense og det nordlige Fyn, samt enkelte jyske byer (især Aarhus), er der allerede etableret en del og nedgravet en del ledninger. Hvis du er i tvivl om du kan få fibernet på til din bopæl, anbefaler vi at du kigger på udbydernes hjemmeside, da de ofte har et fordelingskort, som viser specifikt hvor i landet det er muligt at få fibernet.

Hvilke alternativer findes der?

Hvis du ikke kan få fibernet, så er du ikke alene! Heldigvis er mulighederne for at få bredbånd meget bedre, da teknologien er langt mere udbredt og udnytter i forvejen nedgravede kabler. En bredbåndsforbindelse tilkoblet telefonstikker eller kabel-tv/antennestikker og her er der rigtig mange udbydere at vælge blandt.

Et andet alternativ til fibernet er mobilt bredbånd, der er den transportable løsning til dig, som konstant er på farten. Den hastighed du oplever ved denne løsning er meget svingende. For et månedligt beløb får du et vis antal data (gigabit) til rådighed, som kan anvendes som du har lyst. Du har derfor heller ikke samme muligheder, som eksemplet er med fibernet eller bredbånd, hvor du har ubegrænset data.

Er du i tvivl om, hvilken forbindelse, der passer bedst til dit behov, anbefaler vi at ud tager kontakt til din nuværende udbyder og tager en hastighedstest. Denne test er en god indikator for dig, hvis du er utilfreds med din hastighed eller overvejer at skære ned på budgettet. Du kan derfor nemt og bekvemt finde ud af, om du har brug for en højere hastighed, og om der er mulighed for at stifte forbindelse til fibernet fra din bopæl.

Bør jeg overveje at skifte til fibernet?

Den teknologiske udvikling som vi kender i dag, går voldsomt hurtigt. I dag er bredbåndsforbindelser på 20Mbit betragtet som en standardforbindelse, denne forbindelse er til sammenligning 357 gange hurtigere end 56K-modemmets forbindelse, som blev betragtet som den udbredte standard ved årtusindskiftet. Fibernettets forbindelse, som ligger i den lavere ende ligger på 100Mbit, hvilket er 1785 gange hurtigere end den ved årtusindskiftet.

Denne udvikling betyder, at hastighederne opgraderes og gøres mere stabile, men dit abonnement hos udbyderne forbliver det samme. Derfor anbefales det, at du overvejer om du får nok for pengene ved din nuværende udbyder?

Såfremt du overvejer at skifte til en ny udbyder, anbefaler vi at du benytter dig af Moneyadvisor.dk til at sammenligne markedets priser.

Føler du, at din Internetforbindelse er dårlig, er det langsomt, eller bruger du for lang tid på at browse film og tv-serier? Så bør du overveje om der er behov for fibernet. Dog kræver det, at der er lyslederkabler og en hovedfordeler i nærheden af dig.

De fibernetudbydere vi sammenligner her på siden, har en bindingsperiode på 6 måneder, du bør herudover være opmærksom på, at der kan være ekstra udgifter forbundet med at grave kablerne ned og etablere forbindelsen.

Har du brug for hjælp til at dække den ekstra udgift til etablering af fibernet, samt nedgravning af kabler kan du benytte vores søgemaskine på billige lån og finde frem til lige præcis det produkt, der passer til dig.

Seneste nyt fra bloggen

Back To Top